Open Days

 

Къде живеят книгите


Едно от онези прекрасни и особени съвпадения ни се случи днес, когато отидохме да видим "Къде живеят книгите". Още на влизане в книжарница Greenwich забелязахме, че пазители на книгите са бухалите - предверието беше украсено с красиви пернати фигурки. А нали нашата група се нарича Owlets - "Бухалчета"! Веднага се почувствахме като у дома си!

Разбрахме, че бухалите са там, защото са символ на мъдростта. Не случайно и в детските книги те често "играят ролята" на учители или писатели.

0000004186-Damian- SC08753

 Говорихме си за това какъв е пътят на книгата - от написването й и създаването на илюстрациите, през отпечатването й, до рафтовете в книжарниците, библиотеките и у дома.

Разгледахме как са подредени книгите според това за какво се разказва в тях и видяхме интересни декорации, които правеха тази голяма книжарница още по-магическа. Там имаше "Дърво на знанието", чиито корени са дълбоко сред книгите, а листата му са направени от листове от книги. Това значи, че колкото повече четем, ставаме все по-любопитни и жадни за нови познания. Една магическа шапка пък ни сочеше къде са книжките, пълни с вълшебства. А огромна книга, покрита с горски мъх и гъбки, сякаш искаше да ни покани в света на приказките за горски феи.

Някои от нас издадоха, че у дома си имат хиляда и дори сто хиляди книги, но разбрахме, че най-важно е да ги четем всеки ден или да искаме от мама и татко да го правят за нас.

Накрая, на етажа с детските книги, към който всички бързахме, имаше изненада! Оказа се, че нашият змей, този от детската градина, се е промъкнал тайно в чантата на мис Рали и е дошъл с нас, за да му разкажем какво сме научили за книгите. Той не знае нищо за тях, защото е живял в пещера... Заедно с него изслушахме поучителната история от книжката Sometimes I'm Bombaloo. Тя е за едно момиченце, което разказва какво се случва с него и с малкото му братче, когато е Bombaloo! Какво означава Bombaloo ли? Попитайте ни - ще ви разкажем!

0000004186-Damian - SC08760

Още докато пътувахме към книжарницата си споделихме какви книги обичаме: за зайчета и динозаври, за супергерои и принцеси, за танкове и машини. Изброихме любимите си герои: Питър Пан, Уинкс, Франклин, Феноменалните и Калинката. Но в книжарницата видяхме, че книгите, които могат да ни харесат, са много, много повече! Разбира се, че си избрахме няколко от тях (и на български, и на английски). Те вече са подредени в библиотеката на The Castle и чакаме с нетърпение да ги разгърнем.

Националната седмица на четенето ни заведе при книгите, а колкото повече време прекарваме сред тях, толкова повече ги заобичваме!