NA SELO I V PLANINATA

 

НА СЕЛО И В ПЛАНИНАТА

Планински разходки

Кратки походи, по време на които децата се учат да се ориентират в природата и я опознават. Усвояват различни умения, необходими за по-дълъг престой в гората. Участват в различни игри, свързани с екологията и опазването на околната среда. В тези занимания децата усвояват и практични умения за справяне в трудни ситуации, научават правилата за поведение в природата, полезни съвети за необичайни явления (как и какво да правим по време на буря, дъжд и мъгла, как да разчитаме знаците на маркировката и др.).

Първоначално заниманията се провеждат в Борисовата градина, след което следват кратки походи в Природен парк Витоша. Когато се приготвяме за пикник сред природата, отново използваме знанията си по етикет и здравословно хранене (правилно опаковане и естетическо предлагане на храната, здравословно комбиниране на продукти, отделяне на отпадъците, разделното им събиране и др.).

Първите знания за природата и грижата за нея, изпълват децата със самочувствие и приятното усещане, че са полезни, че от тях зависи красотата на заобикалящия ни свят.

На село

Българското село е мястото, където природата хармонично се слива с позабравените елементи от нашия бит – там можем да видим животните в двора, да чуем птичи песни и да похапнем домашно сирене и мляко.

Когато сме на село и погледнем към отсрещния хълм, окото ни се спира на стадо кротко пасящи овце, чуваме хлопките на кравите. Ако погледнем към близката рекичка ще видим дошлите на водопой ято гъски, магаренца и кобилки със своите жребчета.

Няма по-добър учебник от това, което е пред очите ни, както и няма по-успешно натрупване на опит от това в което участваме – хранене на домашните птици, оседлаване на магаренцето, доене (все още гледаме, но със сигурност ще се справим в близко бъдеще), събиране на яйца.

В тези незабравими часове усещаме любовта към земята и природата и се учим - как със съвременните машини (новите трактори, напоителната система), може да постигнем повече.