Open Days

 

folklore sajt

Folklore Arts & Crafts

Днешния ден беше изпълнен с хиляди интересни забавления. Вече сме били в музея и знаем как да наблюдаваме, какво може да пипнем и как да задаваме „супер-яки“ въпроси. 

Наско от подготвителна група, изненада младите музейни стажанти и дори те – трябваше да проверят точно фактите, за да отговорят вярно и правилно. След направената справка всички научихме за необичайния брой перки при въртящия механизъм на хеликоптера.

Настанихме се в детския център и видяхме техниката за направа на килимче от вълна. С помощта на асистентите, всеки изработи свой собствен „плъстен“ килим. Изпълнявайки институциите - намокрихме вълната с вода и сапун. Усукахме тънки ивици от кафява вълна и декорирахме – всеки със собствен стил.

При второто занимание – изработвахме сапуни . Почувствахме се като истински майстори - всеки сам избра аромат, цвят и форма. Внимавахме и старателно смесихме различните съставки. Прибавихме маково семе, овесени ядки и кокосови стърготини. ....Уха -а-а, усещате ли уханието от работилницата?

Докато изчаквахме вълшебното време за втвърдяване на сапуна и изсъхването на плъстените пана – поиграхме до насита. С традиционните български игри от миналото - „Кральо-портальо“ и „Магаре“ развеселихме всички в музея.

Разгледахме истински костюми от минали епохи – част от славното минало на българските кинематография. Старите филмови камери и декори ни въведоха във вълшебния свят на приказките. Костюмирахме се като царици и смели войни.

Удовлетворени и уморени, изпълнени с творческа емоция се прибрахме. С нетърпение очакваме да се похвалим с изделията си на всички у дома.

Тук може да разгледате снимките ни.